Kolačići nam pomažu da bolje razumemo Vaše potrebe. Korišćenjem ovog sajta slažete se sa korišćenjem kolačića.

Zvorničko jezero

26/04/2017 0 komentari

Zvorničko jezero je smešteno na granici između Srbije i Republike Srpske, i akumulacioni je deo reke Drine.  Kod Zvornika nalazi se 45 metara visoka brana koja je uslovila akumuliranje ove ogromne vodene mase i darivala nam jedno od najlepših jezera, koje se proteže površinom od oko 8km². Na najširem mestu od obale do obale jezera ima više od 3 km, dok se najveća dubina spušta do 39 metara, a iskusni ronioci tvrde da se na ovim dubinama kriju ogromni somovi, i kruže priče da se ovde mogu naći i primerci ove ribe od svih 100 kilograma.  


Zvorničko jezero je napunjeno vodom 1955. godine, a prostire se na udobnoj nadmorskoj visini od oko 150 metara, pa je sama klima oko jezera veoma prijatna, i ovde su čak i letnje noći sveže. Najveći potencijal jezera je u razvoju nautičkog turizma, ali je savršeno mesto za rekreativan i aktivan odmor.


Čitavim priobaljem Zvorničkog jezera protežu se male uređene ili divlje plaže, a oko njega nalazi se sve više i više kafića, restorana i vikendica, pa ga ljudi sve češće biraju kao mesto gde će provesti svoje odmore i dane kada ih radni vek više ne bude vezivao za gradove. Pored plivanja i uživanja u suncu, među najpopularnije aktvinosti ovde svakako spada vožnja kajaka, kanua, čamaca, a baš na ovom jezeru održava se i Državno prvenstvo Srbije u kajaku i kanuu na mirnim vodama.


Na Drini se zadnjih godina održava Drinska regata, koja je sve popularnija. Organizuju se razna takmičenja u sportovima na vodi kao i splavarenje Drinom. Duboki kanjoni i tesnaci, šume, drinske pritoke, orlovi koji kruže iznad njenih klisura, sela razbacana po planinskim masivima , manastiri i utvrđenja koje se ogledaju u reci...


Reka Drina je svojim tokom iz godine u godinu sve znamiljivija i ekstremnijim sportovima i svima koji su naklonjeni uzbuđenju i adrenalinskim avanturama, pa su splavarenje, rafting i plovidba malim čamcima velika atrakcija i veoma popularna letnja razbibriga turista iz čitave Evrope.


Posebno mesto na ovom jezeru za sebe će pronaći – ribolovci. Ne morate biti poznavalac ili strastveni pecaroš da biste znali da je som težak 87 kilograma, ili štuka preko 18 kilograma trofejni primerak, a iz Zvorničkog jezera izvađen je i 26 kilograma težak šaran i 29 kilograma težak amur. A ovo je samo početak.


Sama činjenica da je najveća međunarodna manifestacija koja se ovde događa svoje ime dobila po ribi – Somovijada, govori u prilog tome da su ovde pecaroši najradije viđeni gosti. Ovde se održava i Malozvornička regata, koju je zanimljivo posmatrati, ali je daleko interesantnije u njoj učestvovati, i ona svake godine okuplja sve više nautičara i plovila različitih vrsta u jednu veselu povorku punu smeha i dobrog raspoloženja.

Napišite komentar

* Obavezno polje

Komentari (0)